Bestuiving door Hollandse gehoornde metselbijen

 Nederlands    English    Deutsch

Wij vinden het belangrijk om te kijken naar de toekomst. Daarom streven we naar een werkwijze die past binnen een circulaire economie en natuur-inclusieve landbouw. Ons ideaal is om één maal een startpopulatie bijen te leveren, die u daarna op een eenvoudige manier zelf kunt onderhouden. Deze werkwijze, u kunt er onder het kopje ‘kopen’ meer over lezen, testen we al verschillende jaren uitvoerig. De resultaten in boomgaarden waarbij meerdere gewassen zich binnen de actieradius van de metselbijen bevinden, zijn bemoedigend.

Huren

Het voordeel van huren is dat u ieder jaar verzekerd bent van een vast aantal metselbijen voor de bestuiving en er verder weinig omkijken naar heeft. De metselbijenkasten met gehoornde metselbijen worden bij u bezorgd wanneer u dat wilt. U bewaart ze in een koeling tussen de 1 en 4 graden. Vanaf twee weken voor de bloei kunnen de bijenkasten, tegelijk of gefaseerd (bij meerdere gewassen met verschillende bloeitijd), in de boomgaard worden neergezet of opgehangen. Het is heel eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen, is de bijenkasten volgens de instructies op te stellen.

Wanneer u in een straal van 65 km rond Nijmegen gevestigd bent, komen we de bijenkasten in september weer bij u ophalen. Is de afstand groter dan 65 km dan sturen we in september een retouretiket toe toe waarmee de bijenkasten kunnen worden terug gestuurd.

We vragen u om zorgvuldig met de bijenkasten om te gaan zolang u ze in bruikleen heeft. De jonge bijen die na de bestuiving in de bijenkasten zitten, zijn kwetsbaar en belangrijk voor ons om onze populatie op peil te houden.

Bestuiving door metselbijen. Hoe werkt huren?

Kopen

Onze geoctrooieerde bijenkast maakt het mogelijk tegen lagere kosten en in veel minder tijd een populatie metselbijen te onderhouden in vergelijking met methodes die nu gebruikelijk zijn. Daarnaast past onze methode binnen een circulaire economie. Het stuifmeel van de boomgaard en de directe omgeving zorgt ieder jaar voor de nieuwe bijen die het jaar erop tijdens de bloei weer uitkomen en meehelpen bij de bestuiving van de bloemen. Zo bent u als teler minder afhankelijk van honingbijen- en hommelvolken die van buiten de boomgaard worden aangevoerd.

Wanneer u ervoor kiest om een bijenpopulatie zelf te gaan onderhouden, kunt u dat doen via ons wisselsysteem. Ons systeem stelt u in staat de populatie jaarlijks naar nieuwe schone nesten te forceren zodat u geen cocons hoeft te oogsten terwijl het aantal parasieten onder controle blijft. Het jaarlijks plaatsen van nieuwe bijenkasten zonder bijen volstaat. Klik op de link onder de volgende alinea om naar het overzicht te gaan waarin wordt uitgelegd hoe het kopen van de bijenkasten en ons wisselsysteem werkt. Neem vooraf contact met ons op zodat we u van een paar essentiële starterstips kunnen voorzien.

Let op! Onze experimenten hebben tot nu toe aangetoond dat het mogelijk is om minimaal drie jaar een populatie gehoornde metselbijen op een eenvoudige manier te onderhouden in een boomgaard waar de bloemen van meerdere gewassen (minimaal twee, bijvoorbeeld kers en peer) bevlogen kunnen worden. Wij adviseren te beginnen met het huren van bijenkasten om te kijken of het bevalt.

Bestuiving door metselbijen. Hoe werkt kopen?

Met onze, speciaal voor metselbijen ontwikkelde bijenkast wordt het zelf onderhouden van een populatie gehoornde metselbijen heel eenvoudig
(C)opyright 2018-2019 De Bijen bestuivingstechniek
KVK 54596769 | Btw NL851365589B01 | Onze Leveringsvoorwaarden