Bestuiving door Hollandse gehoornde metselbijen

 Nederlands    English    Deutsch

Waarom Gehoornde metselbijen?

Het antwoord is simpel. Omdat gehoornde metselbijen de meest effectieve bestuivers zijn voor de bloemen van steen- en pitfruit. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat gehoornde metselbijen vanwege deze effectiviteit een positieve invloed kunnen hebben op de opbrengst van steen- en pitfruitteelten. Onder het kopje onderzoek kunt u daar meer over lezen.

Waarom zijn gehoornde metselbijen effectief in de bestuiving van fruitbloemen?

  1. Gehoornde metselbijen verzamelen niets liever dan het stuifmeel van steen- en pitfruitbloemen. Ook wanneer er andere bloeiende bloemen in de buurt staan. Ze hebben er gedurende de evolutie van de soort een voorkeur voor ontwikkeld.
  2. Gehoornde metselbijen blijven in de buurt van de bijenkast. In een bloeiende boomgaard vliegen ze over het algemeen niet verder dan 100 meter. Ze doen de bestuiving daar waar het voor de teler nodig is.
  3. Gehoornde metselbijen zijn koude tolerant. Dat wil zeggen dat ze goed om kunnen gaan met de voorjaarsfrisheid. Bij zonnig en droog weer zijn ze al actief vanaf 6 graden. Je ziet ze regelmatig zonnebaden op een boomstam om daarna weer verder te vliegen.
  4. Gehoornde metselbijen vliegen bij lage lichtintensiteit en lichte neerslag. Hierdoor maken ze meer vlieguren dan veel andere bijensoorten.
  5. Gehoornde metselbijen hebben een effectieve bestuivingstechniek. Ze verzamelen het stuifmeel op hun buik zonder het te mengen met nectar. Hierdoor komt het snel los van het lichaam. Omdat ze bij vrijwel ieder bloembezoek contact maken met de stamper is één bloembezoek van een gehoornde metselbij voldoende voor een goede bestuiving van de bloem.
(C)opyright 2018-2019 De Bijen bestuivingstechniek
KVK 54596769 | Btw NL851365589B01 | Onze Leveringsvoorwaarden