Bestuiving door Hollandse gehoornde metselbijen

 Nederlands    English    Deutsch

Levenscyclus

Gehoornde metselbijen hebben een andere levenswijze dan honingbijen of hommels. Het zijn solitaire bijen. Ieder vrouwtje krijgt nakomelingen en maakt een eigen nest.
De bijen overwinteren als volwassen bij in een cocon. Wanneer het warmer wordt in het voorjaar bevrijden ze zich uit die cocon. Ze bijten zich een weg naar buiten. Eerst komen de mannetjes uit en iets later ook de vrouwtjes. De mannetjes zijn erg actief en beginnen direct met het bezoeken van bloemen voor nectar. Hierbij zorgen ze voor bestuiving aan het begin van de bloei. De mannetjes maken geen nesten en verzamelen geen stuifmeel.

Zodra een vrouwtje uitgekomen is, paart ze. Een paar dagen later begint ze te nestelen en bloemen te bezoeken om stuifmeel te verzamelen voor de bijenlarven. Gehoornde metselbijen leven ongeveer vier tot zes weken. Gedurende die periode verzamelen ze stuifmeel, bouwen ze een nest en krijgen ze een aantal nakomelingen. Ze zorgen hiermee voor bestuiving gedurende de hele bloeiperiode. Als de volwassen bijen gestorven zijn, laten ze een nest met bijenlarven achter. Deze larven eten eerst het stuifmeel op dat ze hebben meegekregen. Daarna spinnen ze een cocon waarin ze zich verpoppen tot volwassen bij. Dat duurt ongeveer tot half september. Als de bijen volwassen zijn, gaan ze in winterslaap om pas weer in het volgende voorjaar uit te komen. Dan begint de cyclus opnieuw.

(C)opyright 2018-2019 De Bijen bestuivingstechniek
KVK 54596769 | Btw NL851365589B01 | Onze Leveringsvoorwaarden